0 Flares 0 Flares ×

Tools voor digitaal publiceren

Veel ondernemingen zijn dagelijks mee bezig: Digitaal publiceren. Tegenwoordig hebben alle vormen van media digitale en online varianten. Jaarverslagen, persberichten, magazines, brochures, alles is online te vinden. Digitaal publiceren is namelijk goedkoper, makkelijker en effectiever dan publiceren in print. Digitale documenten, presentaties en artikelen zijn makkelijk te maken en veel makkelijker te verspreiden onder uw doelgroep. In deze blog zet ik een aantal mogelijkheden op een rij.

Presentaties

Powerpoint was 20 jaar lang dé manier waarop de meeste presentaties gemaakt worden. Maar dat is aan het veranderen. Ook de zakelijke presentatie is namelijk aan innovatie onderhevig. Presentaties moeten namelijk steeds vaker ook buiten de vergaderzaal gedeeld kunnen worden. Daarom zijn er steeds meer tools die daar op inspelen.

SlideShare

Het concept achter SlideShare is vrij eenvoudig. Upload uw powerpoint presentatie naar een site waar ze makkelijk te delen zijn. SlideShare is uitgegroeid tot een gigantisch sociaal netwerk om presentaties te delen over allerlei onderwerpen, van het serieuze tot het totaal niet-serieuze. SlideShare is jammer genoeg erg statisch. SlideShare biedt weinig mogelijkheden om de presentatie te voorzien van context, dus de meeste presentaties zullen moeten worden aangepast om ze begrijpelijk te maken. Een paar steekwoorden op een slide voldoen niet.

SlideShare is een gratis website die ook betaalde accounts biedt met meer mogelijkheden.

Prezi

“Weg met die slaapverwekkende Powerpoints” moeten ze bij Prezi hebben gedacht toen ze zich inschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit bedrijfje maakt namelijk een presentatietool die niet gemodeleerd is naar de aloude diapresentatie maar meer een soort virtuele flipover gebruikt. Je vliegt als het ware over het virtuele papier in plaats van te kijken naar statische dia’s die voorbij klikken. Erg dynamisch, maar niet geschikt voor alle soorten presentaties.

Prezi heeft zowel gratis als betaalde accounts. Het nadeel van een gratis account is dat uw presentatie door anderen gebruikt mag worden.

Present.me

Voor de wat serieuzere zakelijke presentaties die uitleg behoeven is er Present.me. Deze website biedt de mogelijkheid om een powerpoint te presenteren samen met een video van uwzelf die de uitleg verzorgd.

Present.me is een betaalde dienst maar biedt een gratis proefperiode van 30 dagen.

Digitale documenten

Jaarverslagen, rapporten, gebruikersovereenkomsten en andere zakelijke documenten worden nog steeds voornamelijk als PDF aangeboden. Dit is van oudsher omdat het makkelijk te printen is. Maar PDF’s zijn toch wat onhandig als het gaat om online communicatie. Ze zijn bijvoorbeeld niet interactief en het is nauwelijks te meten wat gebruikers doen met uw PDF-document. Gelukkig zijn er diensten die extra functies toevoegen aan uw PDF’s en deze zo beter deelbaar maken.

SlideShare

Ja, SlideShare is niet alleen handig voor het delen van presentaties. Ook officiële documenten kunt u makkelijk delen.

Hashdoc

Minder bekend en voorlopig ook een stuk minder populair dan SlideShare is Hashdoc. Maar de laatste biedt een aantal zeer interessante opties die zeer geschikt zijn voor zakelijke documenten. Zo kan de gebruiker lead-capture formulieren invoegen in documenten.

Hashdoc is een gratis dienst. Binnenkort zullen ze waarschijnlijk beginnen met het aanbieden van betaalde abonnementen.

Online magazines en brochures

Een online magazine of online brochure is een vorm van digitaal publiceren die nog niet erg bekend is maar een grote vlucht gaat nemen. Mensen zijn op zoek naar beleving. Een pagina op een website is iets vluchtigs. Een magazine of brochure is een geheel, met nadruk op content en foto’s.

Issuu

Online magazines die er uit zien als een digitale versie van een print editie. Dat kan met Issuu. Elke PDF kan omgezet worden in een online magazine die virtueel door te bladeren is. Issuu is een snelle en eenvoudige manier om magazines en brochures digitaal te publiceren.

Issuu biedt zowel gratis als betaalde accounts.

Magzmaker

Een doorbladerbare PDF is leuk, maar waarom niet helemaal afstappen van de restricties van een statisch medium als PDF of printmagazines. Online willen mensen een andere ervaring dan offline. Waarom dan niet online magazines maken in HTML5? Een magazine dat in eerste plaats gemaakt is voor het web.

Magzmaker is een betaalde dienst. Gratis demo-account van 14-dagen is aan de vragen op de website.

Eigenaar van MDC Media. Enthousiaste zelfstandig ondernemer. Inbound marketeer en politicoloog.

Twitter LinkedIn Google+ 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Buffer 0 0 Flares ×