4 Flares 4 Flares ×

Video seo: Wat is het?

Online video wordt een steeds belangrijker onderdeel van de marketingmix. Video seo of vseo helpt om video succesvol in te kunnen zetten. In het kort is video seo niets anders dan het optimaliseren van video’s zodat ze beter gevonden worden via zoekmachines. Seo is een Engelse afkorting die staat voor ‘search engine optimalisation’ oftewel zoekmachine optimalisatie. Dit zorgt ervoor dat uw films beter gevonden kunnen worden door uw doelgroep.

Ondanks de opkomst van online video wordt er in Nederland nog weinig gebruik gemaakt van deze vorm van zoekmachine optimalisatie. Er ligt dus een mooie kans voor het oprapen. Om deze marktkans te grijpen werkt MDC Media sinds kort samen met videobedrijf Ervaren. Door video seo en slimme video marketing te combineren met de professionele product- en instructievideo’s van Ervaren kunnen schitterende resultaten worden bereikt.

De basis van video seo

Net als zoekmachine optimalisatie van een website begint het proces van video seo ook met een zoekwoorden onderzoek. Het liefst start u met zo’n onderzoek nog voor de productie van de video. Zo kunt u de video helemaal afstemmen op de zoekwoorden waar het meest naar gezocht wordt.

Als u weet op welke zoekwoorden u wilt optimaliseren is het belangrijk om te bedenken hoe u de video laat weergeven. Zet u het op een populaire site zoals YouTube of kiest u ervoor om het bestand te hosten op uw eigen site? Een tussenoplossing is om het bestand op een speciale hosting dienst als Wistia onder te brengen. Deze dienst geeft u de volledige controle over hoe u de video op uw site weergeeft zonder het op gelegenheid te moeten hosten. Alle methoden hebben voor- en nadelen die u tegen elkaar kunt afwegen.

Als u een manier heeft gekozen om het bestand weer te geven dan is het tijd om aan de slag te gaan met het optimalisatie proces. Als u gebruik maakt van een videosite als YouTube of Vimeo is het belangrijk na te denken dat u optimaliseert voor twee soorten zoekmachines: de algemene zoekmachines zoals Google en de interne zoekmachines van deze videosites.

Video seo en metadata

Het verschil met zoekmachine optimalisatie van een website is dat een zoekmachine niet kan analyseren wat er op het bewegende beeld te zien is. De zoekmachine kan de inhoud dus lastig beoordelen op relevantie, in tegenstelling tot een webpagina. De laatste bestaat namelijk uit tekst. Vanwege dit verschil is metadata extra belangrijk voor video seo.

Met goede metadata geeft u de juiste informatie mee aan zoekmachines om de inhoud van de video enigszins te kunnen analyseren. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat uw video’s closed caption ondertiteling meekrijgen als dat mogelijk is. Dit maakt het niet alleen toegankelijker voor mensen die doof zijn maar ook voor Google, Yahoo en Bing. Zo kan de inhoud makkelijk beoordeeld worden.

Plekken waar zoekwoorden kunnen worden geplaatst zijn de bestandsnaam, titel, beschrijving en eventuele ’tags’. Een vuistregel over het gebruik is om de belangrijkste zoekwoorden op elke mogelijke plek een keer te gebruiken. Wees echter voorzichtig in het gebruik van het zoekwoord. Als u het te vaak gebruikt zal de zoekmachine u hiervoor bestraffen met een lagere positie. Om deze reden is het ook goed om voor de videoproductie van start gaat het zoekwoorden onderzoek klaar te hebben. Zo kunt u ervoor waken dat het zoekwoord niet te veel, maar ook niet te weinig voorkomt.

Het belang van populariteit voor video seo

Zeker als u een film op YouTube zet is populariteit heel belangrijk voor de positie in de zoekresultaten. Populariteit weegt meer mee bij video seo dan bij website seo. Op veel videosites kunt u namelijk zowel een positieve als negatieve beoordeling van een video geven. Dat is met websites wel anders. Via social media kunt u een pagina alleen ‘liken’ of ‘plussen’. Dat maakt de beoordeling van video’s bruikbaarder voor bijvoorbeeld Google. De sleutel van succes is daarom niet alleen optimalisatie maar ook de mate van populariteit. Biedt uw publiek daarom iets wat het waard is om bekijken.

Aan de slag met video seo

MDC Media kan u helpen met effectieve video seo. Het laten maken van bijvoorbeeld een bedrijfsfilm kan een kostbare investering zijn. Het is dan zonde als er nauwelijks resultaat mee wordt bereikt. Neem contact op met MDC Media om de mogelijkheden te bespreken.

4 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Buffer 4 4 Flares ×